«Εδώ φωνές ελευθερίας ακούστηκαν

και γίναν κραυγές απελπισίας

εδώ το μέλλον του κόσμου

διαγράφεται νόμιμο

μέσα σε παρελθοντικές μνήμες

και δερματόδετους κώδικες

εδώ οι σιωπές ενώνονται

σε μεγάλα θορυβώδη συνθήματα

εδώ τα σημάδια των ηρώων

ταυτίζονται με κείνα τις ντροπής»

Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της ακαδημαϊκής χρονιάς που μόλις έφτασε στο τέλος της. Με τα αμφιθέατρα της σχολής άδεια, το Webex γεμάτο και εμάς πάνω από τα βιβλία προκειμένου να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στους εξαντλητικούς ρυθμούς σπουδών και την αχανή ύλη, με τον πέλεκυ των διαγραφών πλέον πάνω από το κεφάλι μας.  Ούτε τάμα να είχε κάνει η Κεραμέως για να μπορέσει να φέρει το έργο της εις πέρας: να πετάξει έξω απ’ τις σχολές τους φοιτητές, και να βάλει μέσα την αστυνομία. Η «Χρυσή ευκαιρία»[sic], σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και της ίδιας της υπουργού, με τις σχολές κλειστές  αξιοποιήθηκε στο έπακρον προκειμένου να περάσει το πιο αντιδραστικό μεταπολιτευτικά νόμο για την εκπαίδευση που θεσπίζει πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητών, διαγραφές στα ν+2 και αφήνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 30.000 μαθητές.

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα τάχθηκε εμπράκτως κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς να βρίσκονται κάθε εβδομάδα στο δρόμο για να διασφαλίσουν ότι ο νόμος αυτός θα μείνει ανεφάρμοστος. Μέσα από τις διαδικασίες μας και τους συντονισμούς με μέλη ΔΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους κάναμε ξεκάθαρο ότι ο νόμος Κ-Χ δεν είναι ευπρόσδεκτος από κανένα, παρά μόνο από τη ΝΔ και τους εντολοδόχους της. Και πράγματι, εν μέσω αντισυνταγματικών απαγορεύσεων και πρωτοφανούς καταστολής, οι φοιτητές κατόρθωσαν να αποτρέψουν την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές στις 15 Απριλίου.

`Με τα πανεπιστήμια, τον κοινωνικό χώρο των φοιτητών, να είναι ο μόνος χώρος στην κοινωνία που έμεινε κλειστός για 1,5 χρόνο, και την αδυναμία του υπουργείου να εξηγήσει την πολιτική αυτή επιλογή, διάφορα στελέχη της ΝΔ αλλά και η ίδια η Υπουργός σπεύδουν να ανακοινώσουν το άνοιγμα των πανεπιστημίων με το νέο ακαδημαϊκό έτος. Ωστόσο, εξαγγέλλουν πως οι φοιτητές θα μπουν στις σχολές τους μαζί με την ΟΠΠΙ(=Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων). Το αστυνομικό σώμα που θα εισέλθει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελείται από 400 ειδικούς φρουρούς, η προκήρυξη και οι κατάλογοι για την πρόσληψη των οποίων έχει ήδη εκδοθεί. Μάλιστα, η ΟΠΠΙ δεν θα υπάγεται ούτε στο ίδρυμα το οποίο θα στελεχώνει ούτε καν στο Υπουργείο Παιδείας αλλά θα λαμβάνει εντολές απευθείας από τον Χρυσοχοΐδη, ενώ θα φέρει εξοπλισμό, όπως γκλομπς, χειροπέδες, πέπερ σπρέι, και τέιζερ.

Σημείο 1: Ειδικοί φρουροί

Ο τελευταίος χρόνος βρίθει παραδειγμάτων για το τι σημαίνει αστυνομία και καταστολή. Από τη 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη μέχρι την ακραία καταστολή στις διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα ή εναντίωσης στο νομοσχέδιο Κ-Χ, η ΕΛ.ΑΣ. δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας της ωμής και άνευ προηγουμένου βίας που διατίθεται να χρησιμοποιήσει απέναντι σε όσους διαφωνούν με την κυβέρνηση. Ακόμα το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη καταδεικνύει την καταπάτηση οποιουδήποτε συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος και κάνει φανερό ότι δεν μπορείς να αισθάνεσαι πουθενά ασφαλής για την ακεραιότητα σου. Σε ευθεία αναλογία, ένα απλό άραγμα στο προαύλιο μπορεί να καταλήξει στο βάναυσο ξυλοδαρμό και στη σύλληψη φοιτητών άνευ λόγου και αιτίας, επειδή απλά δεν είναι μέσα στο μάθημα. Οι ειδικοί φρουροί που προορίζονται για τις σχολές μας δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους ένστολους τραμπούκους που στελεχώνουν τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ γνωστοί ακόμα και στη διεθνή αμνηστία για τα επίπεδα βίας και αυθαιρεσιών ενάντια σε πολίτες.

Σημείο 2: Ο εξοπλισμός

Η ΟΠΠΙ θα φέρει τον οπλισμό που αναφέρθηκε άνωθεν ενώ παράλληλα θα έχει δικαίωμα σύλληψης και διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης. Γεννάται εύλογα η απορία: ποια η πράξη της φοιτητικής καθημερινότητας που χρήζει απάντησης με τειζερ; Όταν ένας συμφοιτητής μας θα κάνει ανακοίνωση στο αμφιθέατρο για ένα προσβλητικό σχόλιο ενός καθηγητή -πράγμα σύνηθες στη νομική- θα είναι εκεί πάνοπλοι άντρες της ασφάλειας να τον ακινητοποιούν, να του φοράνε χειροπέδες και να τον κατηγορούν σε φοιτητοδικεία; Όταν ο φοιτητικός σύλλογος διεκδικεί με κινητοποίηση να μην κόβεται το 50% στις εφαρμογές πολιτικής και ποινικού, θα έρχεται αντιμέτωπος με πέπερ σπρέι και γκλομπς όπως οι εικόνες από πανεπιστήμια στην Αμερική; Είναι εν τέλει οι φοιτητές που αγωνιούν για το μέλλον τους και την καθημερινότητα τους εγκληματίες που η ΝΔ καλείται να καταστείλει με ό,τι μέσο διαθέτει;

Σημείο 3: Υπαγωγή στο ΠΡΟ.ΠΟ.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της εν λόγω διάταξης που έρχεται σε αντίθεση με το Σ16παρ.5εδ.α’, το οποίο ρητώς ορίζει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Η αποφασιστικού χαρακτήρα δράση ενός ξένου προς την ακαδημαϊκή κοινότητα σώματος στο εσωτερικό των σχολών αίρει το αυτοδιοίκητο και καθιστά τα πανεπιστήμια χώρους αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Χρυσοχοΐδη.

Το μέτρο αυτό αποτελεί casus belli για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ποιος καθηγητής θα δεχτεί να διδάξει ενώ στους διαδρόμους ξυλοκοπούνται οι φοιτητές του; Ποιος φοιτητής θα δεχτεί να φοιτά υπό την απειλή όπλων; Η σχολή μας είναι ο κοινωνικός μας χώρος, είναι ένα ζωντανό σημείο όπου συναντάμε τους συμφοιτητές μας, συζητάμε και προβληματιζόμαστε και όχι ένας αποστειρωμένος χώρος, όπως το ονειρεύονται ο νόμος Χρυσοχοΐδης-Κεραμέως, όπου αν τολμάς να αντιδράς, θα είναι η αστυνομία να σε καταστέλλει, να σε χτυπά και να σε τρομοκρατεί. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ήδη απαντήσει στο χουντικής εμπνεύσεως αυτό μέτρο και θα συνεχίσει να το κάνει. Δεν θα δεχτούμε να μπούμε σε σχολές με κάμερες και face control, με αστυνομία και καταστολή! Όπως εμποδίσαμε την είσοδο της αστυνομίας τον Απρίλιο, έτσι θα το κάνουμε και τώρα!

Καμιά εικόνα ντροπής, όπως αυτές στο ΑΠΘ δεν θα γίνει κανονικότητα στα πανεπιστήμιά μας!

Σχολιάστε