ΜΠΑΤΣΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

Την Παρασκευή 11/3 εκδικάζεται στο ΣΤΕ η προσφυγή από συλλόγους ΔΕΠ (καθηγητών ΑΕΙ) για την αντισυνταγματικότητα της πιο αυταρχικής πτυχής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ). Το μέτρο αυτό έρχεται να καταστείλει με βίαιο τρόπο οποιαδήποτε φωνή εναντίωσης στα πανεπιστήμια, «ποινικοποιώντας» επί της ουσίας τις συλλογικές πρακτικές των φοιτητών, οι οποίες διαχρονικά έχουν αποφέρει νίκες προστατεύοντας τα φοιτητικά μας συμφέροντα. Το αφήγημα περί «ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων» που προσπάθησε να στήσει η ΝΔ έχει καταρρεύσει προ πολλού, αφού έχουμε δει τι εστί αστυνομία εντός των σχολών, με την είσοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ με εντολή του Πρύτανη Παπαϊωάννου τον χειμώνα του 2021, μέχρι και σε πάρτυ πιο πρόσφατα αλλά και με την αντίστοιχη εισβολή στην ΑΣΟΕΕ πριν λίγο καιρό. Ακόμα και εκτός σχολών, με τις επιθέσεις αστυνομικών σε αναγνωρισμένους συλλογικούς φορείς, όπως σωματεία υγειονομικών, δικηγόρους, φοιτητές μέχρι και καθημερινά σε ανθρώπους και μαθητές. Πραγματικός στόχος της Κεραμέως είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας εντός των σχολών, το οποίο θα βάζει σε γύψο κάθε μορφή συλλογικής διεκδίκησης.

Κόντρα σε αυτή την αυταρχική τομή που επιχειρεί να φέρει η Κυβέρνηση οι φοιτητές όλη την προηγούμενη χρονιά από κοινού με τους καθηγητές κινητοποιούμασταν αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία αστυνομική δύναμη να εισβάλλει στις σχολές μας. Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που βρέθηκαν στον δρόμο τους προηγούμενους μήνες διαδηλώνοντας ενάντια στον νόμο Κ-Χ, οδήγησαν σε μία εκ νέου αναβολή της υλοποίησής του. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα απέδειξε ότι επρόκειτο για ένα μέτρο το οποίο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό. Μέσα από τις συλλογικές του πρακτικές το φοιτητικό κίνημα έχει καταφέρει έως τώρα η είσοδος των ΟΠΠΙ να αναβληθεί δύο φορές

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση και σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός τύπος κινούνται πιο επιθετικά και συντονισμένα όσον αφορά την προπαγάνδιση και την εμπέδωση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή -όπως ενημερωθήκαμε την Πρωτοχρονιά- έχει ήδη ξεκινήσει στην Κομοτηνή η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ, η εγκατάσταση των οποίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. Αποκορύφωμα της επιθετικής στάσης της ΝΔ αποτέλεσε πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, της ΑΣΟΕΕ και του ΑΠΘ, συζητήθηκε πως η έδρα της ΟΠΠΙ θα βρίσκεται τρία λεπτά μακριά από την πρυτανεία των ιδρυμάτων, ενώ συγχρόνως θα υπάρχει συνεχής αστυνομική παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση «παραβατικής συμπεριφοράς.

Είναι πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να θέσει σύντομα σε πλήρη εφαρμογή το νόμο Κ-Χ και να εγκαταστήσει τους μπάτσους στις σχολές μας. Η απόφαση, όμως, του ΣτΕ αποτελεί σημαντικό κόμβο για τους χιλιάδες φοιτητές που εναντιώνονται στο κατάφορα κατασταλτικό και αντιδημοκρατικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν το ΣτΕ κρίνει την ΟΠΠΙ αντισυνταγματική, όσο κι αν αυτή η απόφαση επηρεάσει την δημόσια συζήτηση, ή καθυστερήσει τις διαδικασίες, δεν θα σταματήσει τη ΝΔ καθώς έχει αποδείξει πως μπορεί εν μία νυκτί να κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, όπως το έχει κάνει πολλές φορές με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τις αναστολές του Συντάγματος κλπ. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο εν όψει της εκδίκασης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όπως και πέρυσι, με γενικές συνελέυσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όταν η ΝΔ προσπαθήσει να βάλει την αστυνομία στις σχολές μας, εμείς θα είμαστε εκεί να την εμποδίσουμε.

    Είναι οι πολύ μαζικές διαδηλώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων πανελλαδικά, είναι η κάθετη κατακραυγή από την μεγαλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι η φράση που συμπύκνωσε την βαθιά αντίδραση της νεολαίας απέναντι στην αυταρχική πολιτική της ΝΔ «Φασίστα-Σκουπίδι-Χρυσοχοΐδη», που κατάφεραν πέρυσι να εμποδίσουν δύο φορές την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ. Έτσι και τώρα, που η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι προ των πυλών, πρέπει ξανά μέσα από τους συλλογικούς μας φορείς και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων να βγούμε στον δρόμο και να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν θα επιτρέψουμε να πατήσει η αστυνομίας το πόδι της ούτε στην Νομική,  ούτε πουθενά!

Σχολιάστε