Ποιοι ειμαστε

 

Σελίδα της Ριζοσπαστικής Αριστερής Παρέμβασης Νομικού – Συσπείρωσης Αριστερών Φοιτητών Νομικής, σχήματος που παρεμβαίνει στη Νομική Αθήνας και συμμετέχει στο δίκτυο σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ).

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχήματος;

Είναι Ανεξάρτητο από τους κρατικούς μηχανισμούς , το καθηγητικό κατεστημένο, και τις αντιλήψεις της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας. Δεν αποτελεί νεολαία κανενός κόμματος ή οργάνωσης – δεν είναι ιμάντας μεταβίβασης πολιτικών επιλογών χαραγμένων σε σκοτεινά κομματικά γραφεία.

Είναι Ριζοσπαστικό γιατί απέναντι στο συμβιβασμό και στη συνδιαχείριση των καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων, επιλέγει την αμφισβήτηση των »αγαστών» προθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών της εκφραστών στις σχολές προτάσσοντας τη δυνατότητα των αγώνων να νικούν.

Είναι Αριστερό γιατί όσοι συμμετέχουν σε αυτό προτάσσουν και επιλέγουν το συλλογικό αγώνα απέναντι στην αδιαφορία, τον εφησυχασμό, την ανάθεση των διεκδικήσεων σε «ειδήμονες» και το ατομικό βόλεμα. Γιατί η δύναμη βρίσκεται στη συλλογικότητα αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να διαμορφώνουν τις εξελίξεις και να πετυχαίνουν νίκες.

Γιατί οι φοιτητές μόνο όταν ξεπερνούν την εξατομίκευση μετατρέπονται σε κοινωνική δύναμη και μπορούν να μπλοκάρουν όσα σχεδιάζονταν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.

Πώς Λειτουργεί;

Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά με ανοιχτές και συλλογικές διαδικασίες. Ενάντια στη λογική των »παρατάξεων», όπου η πολιτική αντίληψη επιβάλλεται άμεσα ή έμμεσα από κομματικό φορέα.

Τί διεκδικεί η ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ;

Η ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ, 35 χρόνια τώρα, δεν έχει λείψει ποτέ από καμία μάχη. Διεκδικεί καλύτερους όρους φοίτησης, αναβαθμισμένη εργασιακή προοπτική και παλεύει εναντίον κάθε προσπάθειας υπονόμευσης των κεκτημένων μας και κόντρα στις εκάστοτε αντιδραστικές τομές στο χώρο της εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχήματος

…35 χρόνια πριν, το 1979 η νεολαία στάθηκε αντιμέτωπη μπροστά στο μέλλον που οραματίζονταν γι’ αυτήν και αποφάσισε να νικήσει. Η απόσυρση του νόμου 815 σήμανε πολλά περισσότερα από το σταμάτημα των τότε κυβερνητικών επιλογών. Σήμανε την απαρχή του φοιτητικού κινήματος της Μεταπολίτευσης, που κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή, έδινε και δίνει μηνύματα νικηφόρων αγώνων σε ολόκληρη την κοινωνία. Σήμανε το γέννημα μιας σειράς αγωνιστών, που αρνήθηκαν τη λογική της στείρας κομματικής παράταξης και επέλεξαν να αγωνίζονται μέσα από τα συσπειρωσιακά μορφώματα, τα σχήματα. Μέσα από ανοιχτά και ζωντανά μορφώματα που θα διαχέουν την πολιτικοποίηση στους συλλόγους των φοιτητών και θα αναιρούν το διαχωρισμό της πολιτικής από το συνδικαλισμό, το διαχωρισμό των αγωνιστών σε “καθοδηγητές” και υλοποιητές της πολιτικής γραμμής.

Πριν 35 χρόνια, λοιπόν, γεννιέται μια συσπείρωση στη Νομική που γρήγορα ονομάζεται ΣΑΦΝ. Από τις πρώτες Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών. Μετά από κάποια χρόνια θα βρει το έτερο -τότε- σχήμα, την ΡΑΠαΝ με το οποίο και θα ενωθεί παραμερίζοντας πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες, όντας μέσα πλέον στο δίκτυο σχημάτων ΕΑΑΚ.

Μέσα στο κλίμα ενσωμάτωσης της μεταπολίτευσης, μέσα στο κλίμα ηττοπάθειας της δεκαετίας του ‘90 και μέχρι σήμερα, με λάθη και επιτυχίες, με πίστη στο συλλογικό δρόμο, με πείσμα και αυταπάρνηση κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, το σχήμα προσπαθούσε και προσπαθεί ακόμα να βάλει φραγμούς σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον μας, να διεκδικήσει καλύτερους όρους φοίτησης και πολύ παραπάνω να μετατρέψει το φοιτητικό σώμα σε μια κοινωνική δύναμη η οποία εν τέλει θα αποφασίζει, θα διεκδικεί και θα νικά για τον εαυτό της.

Σε τελική ανάλυση, δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την αθροισμένη ανησυχία και την συλλογικοποιημένη άρνηση και αμφισβήτηση νέων ανθρώπων που θέλουν μέσα από τον αγώνα τους να δουν τα πράγματα να πηγαίνουν διαφορετικά.

Επικοινωνία

Θα μας βρείτε στο τραπεζάκι της ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ (στο ισόγειο της σχολής στα αριστερά) ή στο στέκι μας στο υπόγειο του παλιού κτηρίου (είσοδος από τις σκάλες του ενδιάμεσου αιθρίου). Επίσης, μπορείτε να μας στείλετε email στο rapan.safn@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s