Περι στερησης συγγραμματων: α) Φταιει ο ΣΕΕΒΙ, β) Φταιει το Δημοσιο, γ) Φταινε και οι δυο ή δ) ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Προτού προλάβει να ξεκινήσει για τα καλά η ακαδημαϊκή χρονιά ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων(ΣΕΕΒΙ) φρόντισε να μας ανακοινώσει πανηγυρικά, αλλά πάντως «μετά λύπης» ότι θα αναστείλει τη διανομή συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του 2017. Τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα δεν έχει πληρωθεί από το υπουργείο και ο εργοδοτικός σύλλογος, ο οποίος τζιράρει 60.000.000 το χρόνο μονάχα από τη σύμβασή του με το δημόσιο, πρέπει πάση θυσία να υπερασπιστεί τα κέρδη του. Από το 2010 ο Εύδοξος ορίστηκε αποκλειστικός διανομέας των επιστημονικών συγγραμμάτων όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Φυσικά αυτό ήταν απλώς η αρχή. Τα τυπογραφεία των σχολών έκλεισαν και μαζί με αυτά περικόπηκαν οι παροχές προς τους φοιτητές. Το 2011 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία το τυπογραφείο της Νομικής διένειμε δωρεάν κώδικες και πρακτικά στα μαθήματα που θεωρούνταν απαραίτητα. Με αυτόν τον τρόπο οι εκδοτικοί οίκοι πωλούσαν πλέον τους κώδικες και τα πρακτικά αποκομίζοντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Ο σύλλογος μάλιστα μας πληροφορεί σχετικά με τις περικοπές που έχει υποστεί μέσα στο διάστημα των εφτά χρόνων κατά το οποίο είναι συμβεβλημμένος με το δημόσιο. Τα ίδια χρόνια δηλαδή που φοιτητές και νεολαίοι μεταναστεύουν ή εργάζονται με πενιχρές απολαβές, οι εκδοτικοί οίκοι μας καλούν να τους συμπονέσουμε για τη μείωση των εσόδων τους, λες και θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τον κανόνα της κρίσης ή λες και θα μπορούσαν εκείνοι να «συναισθανθούν» πώς είναι να είσαι η γενιά των 700 ευρώ και να μετατρέπεσαι στη γενιά των 400. Με λίγα λόγια η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ αποτελεί στυγνό εκβιασμό και ένα πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων το οποίο παίζεται στις δικές μας πλάτες. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η σύμβασή τους έχει ως αντικείμενο ένα αγαθό που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης , οι εκδοτικοί οίκοι επιδιώκουν να χρησιμοποιιήσουν τους φοιτητές ως τον μοχλό πίεσης που θα διεκδικήσει τα χρήματά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν επόμενο να επέλθουν όταν παραχωρούνται όλο και περισσότεροι και πιο κομβικοί τομείς της δημόσιας λειτουργίας σε ιδιώτες. Από τους δρόμους ως την Εθνική Πινακοθήκη οι εργολάβοι σταματούν την εργασία τους εφόσον δεν προπληρώνονται, ενώ οι ίδιοι βέβαια στις υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών χρησιμοποιούν πιστώσεις ή έναντι. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ωστόσο, δεν μπορεί να διακυβεύεται από οικονομικά ξεκαθαρίσματα. Το Υπουργείο φέρει ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση, γιατί όχι μόνο παρέδωσε σε εργολαβίες το τύπωμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αλλά δίνει το δικαίωμα στον ΣΕΕΒΙ, αφού έχει δημιουργήσει απέναντί του χρέη στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών για την Παιδεία, να μας χρησιμοποιήσει χυδαία σαν μοχλό πίεσης κατά του Δημοσίου, για τις συμβάσεις που σύναψε ο ίδιος με αυτό, προς εξυπηρέτηση δικών του συμφερόντων. Η διανομή των συγγραμμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα μας. Η επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών τυπογραφείων, αν και δεν μπορεί να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της διανομής στο τρέχον εξάμηνο, αποτελεί την μόνη ουσιαστική εγγύηση ότι τα συγγράμματα, οι κώδικες και τα πρακτικά, τα απολύτως αναγκαία δηλαδή, θα παρέχονται απρόσκοπτα σε όλους και όλες μας. Επομένως, η αόριστη ανακοίνωση του Υπουργείου ότι θα επιληφθούν του ζητήματος είναι κενό γράμμα αν συνοδευτεί από πρόσκαιρες λύσεις που απλώς θα εκτονώσουν την παρούσα κατάσταση και θα αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επόμενης «διαμάχης» με τους εκδοτικούς οίκους.

Εντύπωση προκαλεί επιπλέον η σιγή ιχθύος που διατηρούν οι καθηγητές επί του θέματος. Η Κοσμητεία της Νομικής δεν έχει ακόμη εκδόσει ούτε μια ανακοίνωση που να επισημαίνει την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της διανομής των συγγραμμάτων, γεννώντας σημαντικά ερωτήματα ως προς το αν οι καθηγητές μας είναι πιστοί στο ακαδημαϊκό τους καθήκον ή στα προσωπικά τους συμφέροντα.

Τα συγγράμματα δεν είναι απλά εγχειρίδια μιας εξεταστικής. Είναι επιστημονικά βιβλία τα οποία από τα φοιτητικά μας χρόνια ως την άσκηση του επαγγέλματός μας θα αποτελούν το σημείο αναφοράς μας και το βασικό μας εργαλείο για να βγάλουμε τη σχολή.

Το δημόσιο και δωρεάν Πανεπισήμιο είναι δικαίωμά μας και υποχρέωσή τους. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στη 13.00, στο αμφιθέαρο 1. Έχουμε λόγο για τις σπουδές μας και θα τον διεκδικήσουμε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s