Αποχαιρετα το, το συγγραμμα που χανεις…

Κι εκεί που νομίζαμε ότι δεν μπορεί στο εγγύς μέλλον να πάει κάτι πολύ χειρότερα στο Πανεπιστημίο από χθες μια ακόμα κρατική παροχή διακυβεύεται. Χθες ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), που αποτελεί τον εργοδοτικό σύλλογο, αποφάσισε την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Αυτή η κίνηση των εγοδοτών, μερικές μέρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα διανομής συγγραμμάτων, Εύδοξος, επιχειρείται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στην Κυβέρνηση, ώστε να καταβάλει τα χρωστούμενα ήδη 3 ακαδημαίκών εξαμήνων.

The story so far…

Ήδη απ’ το 2012 με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου διακόπηκε η δωρεάν παροχή άνω του ενός συγγράμματος για κάθε μάθημα στους φοιτητές. Με απλά λόγια αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε φοιτητής να δικαιούται μόνο ένα συγγραμμα σε κάθε μάθημα και οτιδήποτε περαιτέρω χρειαζόταν έπρεπε να το αποκτήσει με δική του δαπάνη. Αυτό για τη δική μας σχολή σημαίνει ότι σταμάτησαν να μας παρέχονται δωρεάν οι κώδικες, τα πρακτικά, αλλά και οι δεύτεροι τόμοι συγγραμμάτων στα μαθήματα που αυτά είναι αναγκαία. Ένα κομμάτι του κόστους σπουδών με αυτό τον τρόπο μετακυλήθηκε στις πλάτες των φοιτητών. Αποτέλεσε στόχευση της Κυβέρνησης προκειμένου να πλήξει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, με το πρόσχημα ότι το κράτος δεν έχει λεφτά για την παιδεία.

Πίσω στο σήμερα…

Ενώ η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνεχώς βαθαίνει, οι ρυθμοί σπουδών εντατικοποιούνται και τα κονδύλια για την παιδεία μειώνονται τώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα έκδοσης και διανομής συγγραμμάτων που δεν αποτελεί δημόσια ευθύνη, άρα μπορεί να εξαρτάται από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των εκδοτικών οίκων. Κυρίαρχα όμως βρισκόμαστε απέναντι σε μια ανεύθυνη Κυβέρνηση, η οποία αφήνει έκθετο όλο τον κόσμο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αποτελεί πλέον κανονικότητα ότι όποτε το Υπουργείο υποτίθεται πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, το βάρος πέφτει σε μας. Η προοπτική της διακοπής διανομής των συγγραμμάτων λοιπόν έρχεται να προστεθεί στα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία. Είναι επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, συνεπώς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η περικοπή των δημοσίων δαπανών για την παιδεία (και την υγεία), με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων να σημειώνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ελλείψεις στις υποδομές και να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των σπουδών μας.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί διαχρονική επιλογή των κυβερνήσεων η κατάργηση των δωρεάν τυπωμένων συγγραμμάτων. Αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους. Η αγορά συγγραμμάτων που για τους φοιτητές και τους σπουδαστές αποτελεί ένα υπέρογκο έξοδο, για το κράτος απαιτεί ένα σχετικά μικρό κονδύλι. Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα κυρίως επιδιώκει να μας πειθαρχήσει σε ένα πρότυπο σπουδών χωρίς άμεση πρόσβαση σε ένα βασικό επιστημονικό βιβλίο και ταυτόχρονα να υπονομεύσει την έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων στα ελληνικά. Αυτό μάλιστα αποτελεί αίτημα και των καθεστωτικών δυνάμεων.

ΕΜΕΙΣ ανέκαθεν υπεραπιζόμαστε το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου που αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος μέσα από μεγάλους αγώνες. Η υλοποίηση της απόφασης αυτής πρέπει να μας βρει σε θέσεις μάχης, έτοιμους να υπερασπιστούμε ό,τι μας ανήκει, ό,τι δικαιούμαστε και προσπαθούν να μας στερήσουν.

Απαιτούμε:

  1. Το Υπουργείο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους φοιτητές.

  2. Η Πρυτανεία να πάρει θέση και να φροντίσει ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς αυτά που δικαιούται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s