Μηπως συναδελφοι τελικα μας αφορα;

Εντάξει, πολλοί από μας έχουμε ακούσει τις «κλισέ» πλέον φράσεις «Γενική Συνέλευση, παράσταση διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις» με το ανάλογο ενοχλημένο ύφος λες και δε μας αφορά. Όντως δε μας απασχολεί τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο Φοιτητικός μας Σύλλογος; Το αν έχουμε συγγράμματα και κώδικες, οι ανθρώπινοι όροι εξέτασης, η ύλη του κάθε μαθήματος που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια (ή μάλλον αυθαιρεσία) του εκάστοτε καθηγητή; Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησης και μας γνωστοποιούνται μόνο αν θυμηθούν ότι υπάρχουμε κι εμείς, λες και οι φοιτητές είναι μια έννοια αφηρημένη, λες και δεν είμαστε αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για να φτάσουμε πιο κοντά στο πτυχίο;!

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά ας αναρωτηθούμε και κάτι ακόμα. Μέσα σε όλα αυτά, πόσες φορές έχουμε ακούσει τον όρο Γενική Συνέλευση Τμήματος (ΓΣΤ); Πρόκειται για μια Συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος μας στην οποία αποφασίζονται όλες οι αλλαγές που αφορούν τη σχολή μας, άρα και εμάς. Μάλλον, θα έλεγε κάποιος «κακοπροαίρετος», υπάρχει κάποιος λόγος που ποτέ δε μαθαίνουμε πότε και πού αυτή διεξάγεται, ενώ η Κοσμήτορας σκίζει τα ιμάτιά της για το ότι μας ενημερώνει (προφανέστατα αναφέρεται σε κάποιον παράλληλο σύλλογο!). Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εκεί έχουν ληφθεί αποφάσεις όπως η αναδιάρθρωση του μεταπτυχιακού και η επιβολή διδάκτρων σε αυτό, επομένως είναι λογικό και αναμενόμενο η παρουσία των φοιτητών να μην είναι και πολύ ευχάριστη για το καθηγητικό σώμα της σχολής μας.

Και όμως αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας, καθώς από σπόντα (και φυσικά όχι από τους ίδιους τους καθηγητές) καταφέραμε να αποσπάσουμε πληροφορίες σχετικά με το ότι η ΓΣΤ θα γίνει και μάλιστα στις 10 Μαΐου! Πάμε να δούμε γιατί η παρουσία μας σε αυτή είναι αναγκαία.

1) Τομέας Ιδιωτικού Β’

Ένα προηγούμενο διάστημα, και συγκεκριμένα την περίοδο της εξεταστικής, ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σειρά αυθαίρετων αποφάσεων που αφορούν τον εν λόγω τομέα και συνοψίζονται στα εξής:

  • Η απόφαση του Τομέα το μάθημα της Πολιτικής Δικονομίας (Ι και ΙΙ) για τους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστεί προφορικά, και μάλιστα χωρίς τη χρήση κώδικα,

  • Η μη διάθεση του καινούργιου συγγράμματος που είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές του νέου νόμου Πολιτικής Δικονομίας στο μάθημα των Εφαρμογών Πολιτικής Δικ. , αφήνοντας έτσι τους επί πτυχίω χωρίς ανανεωμένο σύγγραμμα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες συνθήκες εξέτασης των μαθημάτων του Τομέα τις οποίες βιώσαμε στην τελευταία εξεταστική (απαγόρευση εξόδου από την αίθουσα ακόμα και για τουαλέτα, έλεγχος τσαντών κλπ) έβαλαν τον φοιτητικό σύλλογο σε τροχιά κινητοποιήσεων, καθώς ήμασταν εκεί όταν συνεδρίαζε ο Τομέας και βάλαμε τα αιτήματα μας για αναίρεση όλων αυτών των αυθαίρετων αποφάσεων, χωρίς όμως να λάβουμε κάποια υπεύθυνη και δεσμευτική απάντηση από πλευράς των καθηγητών. Η μοναδική απάντηση στο αίτημά μας για διανομή του συγγράμματος από φέτος ήταν ότι από του χρόνου θα διανέμεται αλλά με κάποιες αντιδράσεις από την μεριά τους.

2) Τομέας Δημοσίου

Ας σταθούμε λίγο και σε αυτόν τον τομέα, καθώς στο μάθημα της Σύνθεσης Δημοσίου το φαινόμενο της αυθαιρεσίας οργιάζει χωρίς προηγούμενο. Πέρα από το γεγονός της προφορικής εξέτασης, το περιεχόμενο της υπερσυσσωρευμένης ύλης εξαρτάται για άλλη μια φορά από την κρίση του εκάστοτε διδάσκοντος. Ανάλογα με τον καθηγητή δηλαδή που διδάσκει θα δούμε ουκ ολίγες και καθόλου αμελητέες διαφορές στην ύλη ανά κλιμάκιο με το κερασάκι στην τούρτα να αποτελεί το ότι σε περίπτωση κοψίματος ο φοιτητής δε θα εξεταστεί την επόμενη φορά στην ύλη που είχε ήδη διαβάσει, αλλά σε νέα καθώς θα εξεταστεί από άλλον καθηγητή! Διεκδικούμε λοιπόν κάτι πέρα από το αυτονόητο; Όχι! Απαιτούμε η ύλη του μαθήματος αυτού που ομολογουμένως είναι αν όχι το πιο δύσκολο της σχολής, τότε σίγουρα ένα από αυτά, να είναι ισομερώς κατανεμημένη ανά τα κλιμάκια, να μην αλλάζει το κλιμάκιο εξέτασης σε περίπτωση κοψίματος και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει δυνατότητα επιλογής κλιμακίου από τους φοιτητές.

3) Όριο Δήλωσης Μαθημάτων

Πάγια ο μέγιστος αριθμός μαθημάτων που μπορούσαμε να δηλώσουμε σε κάθε εξεταστική ήταν 8 μαθήματα ενώ για τους επί πτυχίω φοιτητές, δηλαδή όσοι είναι από 8ο εξάμηνο και πάνω, 14. Φέτος η Κοσμητεία της σχολής μας ήρθε για ακόμη μια φορά να μας εκπλήξει με μία ανακοίνωση που αυθαίρετα μείωνε το όριο δήλωσης μαθημάτων για τους φοιτητές του 8ου εξαμήνου από 14 σε 8, ουσιαστικά μη αναγνωρίζοντας πλέον αυτούς τους φοιτητές ως επί πτυχίω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας φοιτητής που του έχουν απομείνει περισσότερα από 8 μαθήματα δεν έχει τη δυνατότητα να τα δηλώσει όλα, πράγμα που τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το «πολυπόθητο» πτυχίο και του στερεί τη δυνατότητα ευελιξίας ανάλογα με το πρόγραμμα της εξεταστικής. Φαίνεται λοιπόν ότι οι καλοί μας καθηγητές προσπαθούν με κάθε μέσο να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και τη φοιτητική καθημερινότητα αφόρητη. Ωστόσο ο φοιτητικός σύλλογος πήρε αγωνιστική απόφαση, κινητοποιήθηκε γρήγορα και μαζικά και πετύχαμε μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία να αναιρεθεί αυτή η απόφαση που ήταν κόντρα στα φοιτητικά μας συμφέροντα. Πρόκειται για μία μεγάλη υλική νίκη του φοιτητικού μας συλλόγου, όμως πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι αυτή θα έχει πάγια ισχύ και δεν θα υπονομευθούν ποτέ ξανά τα συμφέροντά μας για αξιοπρεπείς όρους σπουδών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παρουσία καθενός από εμάς στην επερχόμενη ΓΣΤ δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά αναγκαία. Πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να βρεθούμε εκεί την Τετάρτη 10 Μαΐου και να απαιτήσουμε απαντήσεις από τους καθηγητές, να θέσουμε τα αιτήματα μας σχετικά με τα μαθήματα στα οποία είναι κοινώς παραδεκτό ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και την αναλγησία των καθηγητών και να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα ληφθεί καμία απόφαση που μας υποτιμά ως φοιτητές, καμία απόφαση για εμάς χωρίς εμάς! Πάμε να συνολικοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας για τα συγγράμματα και τους όρους εξέτασης λοιπόν, σε τομείς όπως του Ιδιωτικού β’ και του Δημοσίου, για όσα πλήττουν τη φοιτητική μας καθημερινότητα! Πολύ περισσότερο, κοιτώντας την πρόσφατη νίκη του Συλλόγου μας, δεν αρκούμαστε σε τίποτα λιγότερο,

δεν κάνουμε βήμα πίσω, πάμε να παλέψουμε και να ξαναβγούμε νικητές!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s